Ziektes bij konijnen

Dit zijn de meest voorkomende ziektes bij konijnen. Eventueel kan dit je helpen bij de zoektocht wat je konijn nu eigenlijk mankeert. Wacht bij konijnen niet lang voordat je naar de dierenarts gaat. Konijnen zijn kleine dieren en als ze ziek worden zullen ze dan ook snel overlijden.

Zorg er altijd voor dat het konijn blijft eten/drinken, de darmen van een konijn zijn erg gevoelig. Als de darmen stil komen te liggen zijn ze erg moeilijk weer op gang te krijgen, in de meeste gevallen zal het konijn overlijden.

Probeer het konijn te verlijden met groente (wel groente waar hij aan gewent is) of maak de biks die je normaal geeft zacht. Dit kan met de meeste biks door een klein beetje heet water toe te voegen aan de biks. Roer goed en laat het afkoelen. Je kan je konijn het opgeloste voer geven door middel van een voederspuitje.

Snot

De eerste verschijnselen lijken onschuldig in de vorm van niezen en een waterige neusuitvloeiing. De waterige neusuitvloeiing veranderd in een witachtige substantie. Doordat de voorste luchtwegen ontstoken zijn kun je het konijn duidelijk horen snuiven en kan in ademnood raken. Snot is een zeer besmettelijke ziekte, voor deze ziekte word door de dierenarts antibiotica voorgeschreven. Voor de juiste antibiotica is het noodzakelijk om een kweek te laten maken. 
Symptomen: niezen, waterige neusuitvloeiing, witachtige substantie uit neus, snuiven, vermageren, ontstoken oogleden

Wat te doen:

  • Als het konijn in een groep leeft, uit de groep halen i.v.m besmettelijkheid
  • De neus van je konijn spoelen met zout oplossing
  • Onderzoeken of er geen tandproblemen zijn
  • Wacht niet te lang met naar de dierenarts gaan, snot kan chronisch worden!

Binnenoorontsteking

Als je konijn hier last van heeft loopt hij cirkels en valt hij om. Ook kan het hoofd scheef gedraaid staan, de ogen snel bewegen, doof zijn, tandenknarsen en veel slikken. De dierenarts zal lichamelijk en neurologisch onderzoek moeten doen om binnenoorontsteking vast te stellen. 
Symptomen: in cirkels lopen en omvallen, hoofd scheef gedraaid houden, ogen snel bewegen, doof, tandenknarsen, veel slikken

Wat te doen:

  • Naar de dierenarts gaan, hij zal hiervoor antibioticum voorschrijven. Eventueel wordt er ook een pijnstiller bij gegeven en een middel om schade aan de zenuwen te voorkomen.

Middenoorontsteking

Dit wordt meestal veroorzaakt door een bacteriele infectie of door oormijt. Het konijn schud steeds met zijn hoofd of gaat met zijn poten aan zijn oren krabbelen. Door de pijn zal het konijn minder actief worden en minder gaan eten. Als het zeer ernstig is kan het konijn gaan kwijlen, hangende oren, een hangende lip of ooglid krijgen.
Symptomen: schudden met het hoofd, krabbelen aan de oren, minder actief, minder eten.
Zeer ernstig: Kwijlen, hangende oren, hangende lip of ooglid

Wat te doen:

  • De dierenarts zal rontgenfoto's moeten maken om middenoorontsteking vast te stellen, hij zal antibiotica voorschrijven.
  • Geef dwangvoeding als het konijn niet meer zelf gaat eten

 

 

 

Oormijt

Dit wordt veroorzaakt door een parasiet. Je konijn zal last hebben van zijn oren, schudden met de oren, krabben en zijn hoofd scheef houden.
Symptomen: schudden met de oren, krabben aan de oren, vieze oorschelp, korsten, hoofd scheef houden, soms pus

Wat te doen:

  • Breng een bezoek aan de dierenarts, deze zal een injectie geven

Mijt

Dit is besmettelijk voor andere dieren en mensen. Je konijn zal last hebben van jeuk, kale plekken, korsten en veel jeuk.
Symptomen: kale plekken, jeuk, haaruitval, korsten

Wat te doen:

  • Je konijn wassen met speciale konijnenshampoo
  • Bij de dierenarts kunnen ze injecties geven tegen de mijt

Wormen

Er zijn veel verschillende soorten wormen waar konijnen last van kunnen krijgen: Lintworm, Mijnwormen, Spoelworm, Haakworm en maden. Vooral in de zomermaanden is het belangrijk om de hokken goed schoon te houden anders kan je konijn last krijgen van maden. Heeft je konijn maden dan kan je hier een ontwormkuur voor krijgen.
Symptomen: in de keutels zie je dan hele kleine witte wormpjes bewegen

Wat te doen:

  • Zorg vooral in de zomer voor een goed schoon hok
  • Let op of je wormpjes vind tussen de ontlasting van je konijnen
  • Gebruik een ontwormingsmiddel b.v. Stronghold of Panacur. De wormen zullen nu doodgaan en via de ontlasting het konijn verlaten.

Myiasis (Madenziekte)

Wanneer vliegen actief zijn, schuilt er een gevaar voor het konijn. De bromvlieg kan eitjes leggen rond de anus en/of in ontstoken wondjes. Deze eitjes komen uit en de larven kruipen onder de huid waar ze enorme schade kunnen aanrichten.

Om Myiasis te voorkomen moet je goed letten op de hygiene van het verblijf en het vaak controleren van het konijn. Een schoon verblijf trekt minder vliegen aan en door het konijn in de gaten te houden of het geen last heeft van 'plakpoep' of wondjes. Heeft het konijn last van een vieze kont, dan kan het konijn gewassen worden met speciale shampoo.

Plakpoep kan ontstaan door diaree maar vaak ook door verkeerde voeding. Het konijn heeft 2 soorten keutels, de gewone en de nachtkeutel (blindedarmkeutel). Deze nachtkeutel is erg zacht en het konijn dient deze op te eten om voldoende vitaminen binnen te krijgen.

Indien een konijn teveel voeding krijgt, zal hij geen behoefte hebben aan deze nachtkeutels, ook kan het zijn dat het konijn te dik wordt en er gewoonweg niet meer bij kan. Gemengde voeding zorgt er vaak voor dat konijnen selectief gaan eten, ook dit kan problemen veroorzaken. Veelal zijn mensen ook geneigd om het konijn als extraatje groeten/fruit te geven of bij lekker weer opeens buiten op het grasveld te zetten. Groenten, fruit en gras bevatten veel vocht en als het konijn dit niet gewent is, kan hierdoor diaree ontstaan.
Konijnen die teveel eten, selectief eten en/of teveel lekkers krijgen, zullen ook geen zin hebben in hooi en door een tekort aan ruwe vezels kan ook dunne ontlasting ontstaan.

Als het konijn de nachtkeutels niet opeet of te dunne ontlasting heeft, kan dit aan de kont blijven plakken. Vliegen worden hierdoor aangetrokken en zullen gemakkelijk hun eitjes hierin leggen.

Belangrijk is het dus om:

  • het verblijf goed schoon te houden
  • konijn regelmatig te controleren
  • konijn een goede en afgepaste voeding te geven met veel ruwe vezels welke de darmen actief houden

Heeft het konijn toch last gekregen van Maden, gebruik dan Anti-Myiasis van Beaphar.

Diaree

Overdag moet een konijn gewoon normale keutels hebben, de nachtontlastig is wat plakkerig en als het goed is eet je konijn deze op. Als het konijn voortdurend kleine zachte keutels poept is het diaree. Dit kan komen door wisseling van voer, verkeerd voer of teveel aan groenvoer.

Controleer het kontje van het konijn, vaak blijft er poep hangen in de haren van de staart waardoor er een soort beverstaart ontstaat. Dit is soms lastig weg te krijgen. Je kan het konijn wassen met konijnen shampoo en eventueel haar met poep wegknippen als je het niet meer los krijgt, pas wel goed op dat je niet in de staart knipt. Verder kan je goed gebruik maken van een stofkam, om alle losse haren en poep resten te verwijderen. Vooral bij warm weer is het belangrijk om je konijn schoon te houden, in verband met vliegen.
Symptomen: zachte plakkerige keutels

Wat te doen:

  • Een konijn moet altijd hooi tot zijn beschikking hebben
  • Geef vers water
  • Kies voor een goede voeding, bij voorkeur 1 soort biks (brokjes). In de webshop van Konino zijn goede soorten voeding te vinden.
  • Zorg voor meer vezels, b.v. Fibafirst, kruidenhooi, kokosvlokken
  • Geef groente, maar niet te veel in 1 keer

Gas

Als het gas extreme vormen aanneemt wordt dit ook wel trommelzucht genoemd. Het gas word bij veel konijnen veroorzaakt door stress, verkeede voeding, niet voldoende bewegingsvrijheid of ziekte. De darmen worden dikker en hierdoor zetten de darmen uit. Het konijn gaat vaak in raare houdingen liggen en je hoort harde borrelende geluiden. Het konijn beweegt niet veel meer en eet ook niet, het gas zorgt namelijk voor veel pijn.
Symptomen: buik zet op, konijn ligt in raare houdingen, beweegt niet, eet niet

Wat te doen:

  • Als je konijn buiten zit kan je hem het best naar binnen verplaatsen. Een konijn met gas kan onderkoeld raken. Geef het konijn een dekentje of kruik, als de temperatuur van het konijn lager wordt dan 37,6 graden ga dan direct naar de dierenarts.
  • Probeer het konijn eten te geven, het is erg belangrijk dat de darmen blijven werken of zo snel mogelijk weer gaan werken. Eventueel kan je dwangvoeding geven. Als je Supreme Science Selective geeft, kan je dit met warm water tot een papje maken. Ook kan je een wortelhapje geven (babyvoeding). Hierbij is het handig om een voederspuitje te gebruiken.
  • Je kan het konijn een buikmassage geven, dit kan helpen om het gas te verplaatsen en de darmen weer aan het werk te zetten. Doe dit heel voorzichtig, ga zachtjes met je vingers van de bovenkant van de buik naar beneden en weer terug.  
  • Bij twijfel bezoek dan altijd een dierenarts!

Verstopping

Wanneer er sprake is van een verstopping gaat een konijn minder of stoppen met eten. Meestal is bij de konijnen het haar de oorzaak, konijnen wassen zichzelf en slikken hierbij haren door. In combinatie met het eten wordt dit een grote klomp. Vaak krijgen konijnen eerst kleinere keutels en daarna geen keutels meer. Het konijn zal nog wel een tijdje actief blijven maar niets meer eten. Bij een beginnende verstopping kan je natgemaakt groenvoer of hooi geven, zorg ervoor dat het konijn genoeg vocht binnenkrijgt. 
Symptomen: steeds minder eten, kleinere keutels tot geen keutels

Wat te doen:

  • Geven van natgemaakt groenvoer (wel groenvoer dat het konijn gewent is)
  • Zorg dat het konijn hooi heeft
  • Vocht, geef water met een voederspuitje als het konijn zelf niet drinkt. Je kan eventueel wortel of bosvructensap van Beaphar toevoegen aan het water. Dit geeft een smaakje en er zitten extra vitaminen in. 
  • Begin met dwangvoeren als het konijn al een lange tijd (paar uur) niet meer zelf heeft gegeten. B.v. Supreme Science Selective hiervan kan je een papje maken door heet water toe te voegen, laat het daarna afkoelen en geef het met een voederspuitje. Of je kan een wortelhapje geven (babyvoeding).
  • Bij twijfel bezoek een dierenarts!

Gebitsproblemen

Als de tanden van het konijn niet goed staan dan slijten ze niet voldoende af en blijven de tanden groeien. Als de voortanden te groot worden kan je bij de dierenarts de tanden laten slijpen of knippen. Het kan ook zijn dat er haakjes op de kiezen komen, dan slijten de kiezen niet meer goed af en gaan de kiezen vergroeien. Dit is moeilijker te ontdekken omdat je er meestal pas achter komt als het konijn stopt met eten. Bij de dierenarts kunnen ze met een speciaal hulpmiddel naar de kiezen kijken, hij zal dan de kiezen vijlen of slijpen. Als de tanden of kiezen te erg vergroeid zijn zal de dierenarts ervoor kiezen om ze te verwijderen, een konijn kan hier prima mee leven.
Symptomen: Steeds minder eten, bij voortanden zichtbaar

Wat te doen:

  • Bekijk in de bek van je konijn of de voortanden goed staan, de kiezen zal je zelf niet kunnen zien
  • Bij de dierenarts de kiezen laten bekijken

 

 

 

Oogbeschadiging

Er is dan een wazige, grijze of witte vlek te zien op het oog van het konijn. Het konijn kan ook soms krabben aan het ook of knijpt het oog dicht. Oogbeschadigingen kunnen ontstaan doordat er iets in het ook is gekomen, bv een takje maar ook door vuil. 
Symptomen: wazige, grijze of witte vlek op het oog, rood oog, krabben aan het oog, oog dichtknijpen

Wat te doen:

  • Als het oog alleen wat rood ziet kan je gebruik maken van Beaphar oogzalf
  • Ziet het er ernstig uit, dan kan je naar de dierenarts gaan. Deze kan gelijk even in het oog kijken of er nog iets in zit. 

VHS:

Dit staat voor 'Viraal Haemorrhagisch Syndroom'. Het is zeer besmettelijke en een vaak dodelijke ziekte die veroorzaakt word door een virus. Het is een ziekte waar je konijn binnen enkele uren aan kan overlijden. Het virus word overgedragen door andere besmette dieren. De ziekte heeft een incubatietijd van 1 tot 3 dagen. 
Symptomen: geen eetlust, benauwd, koorts, tandenknarsen en een bloedneus.

Wat te doen:

  • Je konijnen laten ineten voor deze ziekte
  • Bezoek aan de dierenarts

 

 

 

Myxomatose

Ook deze ziekte word veroorzaakt door een virus. Je konijn kan besmet worden door andere dieren, zoals vliegen, muggen, vlooien en andere konijnen. De ziekte heeft een incubatietijd van 2 tot 8 dagen. Na 1 of 2 weken kont het dier meestal te overlijden. 
Symptomen: gezwollen oogleden, oogontsteking, zwellingen aan de binnenkant van het oor, zwellingen rond de geslachtsorganen, vieze neus en koorts.

Wat te doen:

  • Je konijnen laten inenten voor deze ziekte
  • Bezoek brengen bij de dierenarts

 

 

 

De ziekte van Konino konijn Loki

In Mei 2012 besloten wij om nog een vrouwtje aan onze groep toe te voegen. Toen wij Loki op de website van konijnenopvang Binkies hadden gezien, wisten we meteen dat we haar graag wilde hebben.

De koppeling ging gelijk goed en Loki was goede vriendjes geworden met Dido & Misty en Bino. 

Toen wij Loki opserveerde bij de andere konijnen viel het ons op dat ze af en toe moest niezen. Wij dachten dat dit niet zo erg zou zijn, het was maar heel af en toe. Later bleek dat Loki al chronisch snot had, we hebben haar met allerlei medicijnen behandeld maar niets mocht werken.

Ondertussen kregen ook Bino & Misty last van snot. Wij hebben ook zij behandeld tegen het snot. Bij Misty ging het gelukkig over maar bij Bino helaas niet, Bino heeft nu ook chronisch snot.

In April 2013 gingen wij de konijnen eten geven en viel ons op dat er maar 3 konijnen kwamen aan rennen, we miste Loki. Dit is meestal geen goed teken, ze bleef in een hoekje zitten en had geen zin om te komen eten.

We hebben haar naar binnen gehaald en apart in een ren gezet, dwangvoeding gegeven en zijn naar de dierenarts gegaan. De dierenarts dacht dat Loki misschien last had van een kies die scheef was gegroeid en we hebben de kies laten afslijpen door de dierenarts. Toen Loki 's middags weer thuis kwam ging het beter, ze had natuurlijk ook pijnstilling gehad. Ze ging weer eten en we hoopte dat het nu allemaal goed zou komen.

Helaas, was dit niet het geval. We gaven haar medicatie om de darmen weer op gang te helpen en ook kreeg ze pijnstilling. Maar zodra de pijnstilling van de dierenarts (was ingespoten) was uitgewerkt ging het weer slechter. 

Loki bleef alleen maar in een hoekje zitten en daarom hebben wij besloten weer naar de dierenarts te gaan. De dierenarts besloot om haar op te nemen, zodat hij injecties met pijnstilling kon geven en om ervoor te zorgen dat de darmen weer op gang zouden komen.

Die middag kregen wij om 2 uur een telefoontje dat Loki was overleden. Ze was heel snel achteruit gegaan en uit haarzelf overleden. De dierenarts vroeg of hij haar mocht open maken om te kijken wat Loki nu precies had gehad, dit vonden wij goed.

Op Maandag kwamen wij erachter dat Loki niet meer kwam eten, op donderdag is zij overleden.

Een week later gingen wij de kooi van Loki ophalen en kregen wij te horen dat de darmen zeer ver ontstoken waren en zelfs al aan het rotten waren. We hadden Loki dus nooit kunnen redden. Alles veroorzaakt door een bacterie.

De ziekte van Konino konijn Bino

Bino hebben wij in 2009 gekocht samen met Dido. Hij kwam bij ons toen hij 8 weken was. 

In 2012 heeft Bino last gekregen van chronisch snot, hij had periodes waarin het heel goed ging maar ook periodes waarin hij erg vaak moest niezen. Verder was Bino een vrolijk konijntje.

Toen in April 2013 Loki overleed, eigenlijk de bron van het snot. Ging het even beter met Bino en dachten wij dat hij wellicht toch ervan af zou komen. Helaas was dit niet het geval.

Eind Juni 2013 merkte wij opeens op dat Bino met zijn oren ging flapperen en dat als hij hard moest niezen dat hij dan erg wankel was. Op dit moment had hij weer erg last van zijn snot. We besloten om hem binnen te plaatsen zodat wij goed in de gaten konden houden of hij genoeg at en hoe het verder met hem ging.

Bino at verschrikkelijk goed, alles wat je aan hem gaf zat hij heerlijk op te eten. Toch waren wij even naar de dierenarts gegaan om te laten kijken naar zijn oren. De dierenarts vond korstjes in zijn oren, maar kon niet verder kijken omdat het te vol zat. Wij hebben zalf in zijn oren gedaan om de korstjes eruit te krijgen. Dit hielp niet en hebben daarom zijn oren laten schoonmaken door de dierenarts. Toen bleek dat ook zijn trommelvlies stuk was. Ondertussen gaven wij ook antibiotica tegen de snot/ontstekingen. 

Op dit moment gaf de dierenarts al aan dat we Bino beter konden laten inslapen. Maar dit ging zo tegen ons gevoel in, Bino at nog prima en huppelde nog vrolijk rond.

Even ging het niet beter of slechter met Bino, hij zat binnen in een ren en af en toe zetten we hem even buiten in het gras.

Tot opeens Bino echt ging omvallen en een soort aanvallen kreeg. Het leek of hij een soort epileptische aanvallen kreeg. We zijn toen overgegaan op andere medicijnen maar de aanvallen kwamen steeds vaker en werden heftiger.

Als hij een aanval kreeg bewogen zijn ogen heel snel heen en weer en ging hij tollen. Zijn hoofd trekt dan naar 1 kant, zijn ogen sluiten niet en hij probeert rechtop te staan maar blijft rondjes draaien. Soms wel 6 rondjes achter elkaar. Je snapt dat dit er echt verschrikkelijk uitziet. 

Toen de medicatie niet aansloeg hebben we besloten om hem in te laten slapen, dit is gebeurd op 23 juli 2013. De aanvallen werden zo erg dat hij geen konijnwaardig leven meer had. En kans op herstel was er ook waarschijnlijk niet meer.

We weten niet precies wat Bino mankeerde, hij had binnenoorontsteking of E. Cunniculi. Hij is ongeveer een maand ziek geweest.

Hieronder een filmpje van hoe zo'n aanval eruit ziet. Alleen kijken als je er tegen kan, filmpje is best heftig.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief!