Wat is goede voeding voor mijn konijn?

Hooi

Hooi is het belangrijkste bestanddeel van de voeding voor konijnen. Ze mogen onbeperkt hooi eten. In het hooi zitten de minste voedingswaarden maar hooi is erg belangrijk voor de spijsvertering. En ook de kiezen slijten goed af door het eten van hooi. Je kan ook het hooi eens op een andere manier geven, b.v in een wc rol of in een groentebal, dat maakt het eten van hooi ook nog eens een leuk spelletje!

Er zijn ook zakken hooi met een extra toevoeging, dit kan paardebloem, kamille, tijm of nog andere kruiden zijn. Dit vinden konijnen extra lekker en zullen dus beter hooi gaan eten. Je kan deze soorten hooi bijvoorbeeld afwisselen met normaal weidehooi. Of als je een konijn hebt die echt moeilijk hooi eet dan eet hij misschien deze soorten wel goed.

Ben je nu zelf allergisch voor hooi of is je konijn allergisch? Je konijn moet vaak niezen en heeft last van de stof van het hooi? Kies dan voor alfalfa cubes, dit is samengeperst hooi waardoor jij en je konijn geen last zullen hebben. Een gezonde manier om toch hooi aan je konijn te geven. 

Water

Er moet altijd voldoende vers water zijn, als een konijn 24 uur geen water heeft raakt hij al in de problemen.
Het ene konijn drinkt veel meer dan het andere. Ook maakt het verschil of het konijn veel groente of gras eet, hierin zit namelijk ook water.

Of het water nu in een flesje zit of in een bakje dat maakt niet uit. Een bakje is natuurlijker maar is ook sneller vies of valt om. Een flesje is hygiënischer maar wel onnatuurlijker waardoor sommige konijnen de werking niet snappen. Kijk zelf even wat jouw konijn prettig vind.

Konijnenvoer

Naast het hooi heeft het konijn konijnenvoer (droogvoer) nodig. Er zijn heel veel verschillende soorten konijnenvoer van duur tot goedkoop en van enkel brokjes (biks) tot gemengd konijnenvoer. 

Bij gemengd konijnenvoer moet je oppassen dat je konijn niet alleen de lekkere dingen uit het voer eet (snoepjes) maar ook de zwarte staafjes, hierin zitten de meeste voedingsstoffen. Als je konijn alleen de snoepjes opeet is de kans groot dat het konijn te dik word.
Als het konijn zijn hele bakje leeg eet, kan je gerust gemengd konijnenvoer geven. Eet je konijn niet het hele bakje leeg dan kan je beter overstappen op alleen biks. Als je alleen biks geeft dan heeft je konijn geen keus, alle brokjes zien er dan hetzelfde uit.

Als je wil gaan overstappen op ander konijnenvoer, zorg dan dat je in ieder geval de eerste 7 dagen het 'oude' konijnenvoer nog kan mengen met het 'nieuwe' konijnenvoer. Een konijn heeft zeer gevoellige darmen en kan daarom niet ineens overstappen op ander konijnenvoer.

De goede merken konijnenvoeding zijn: Supreme, Hope Farms en Beaphar.

Groente

Ook groenvoer is belangrijk voor konijnen, begin met hele kleine stukjes groenvoer zodat het konijn eraan kan wennen. Let er goed op welke groente je geeft, konijnen kunnen niet tegen alle soorten groeten. In het begin wil het konijn nog wel eens last krijgen van zachtere keutels. Geef iedere keer een klein beetje meer zodat het konijn kan wennen. Geef nooit teveel groentes konijnen kunnen van bijvoorbeeld wortels erg dik worden omdat er veel suikers in zitten.

Sjaak, Joep, Dirkje, Willem, Josje, Guusje, Babs, Keesje

Snacks

Ook snacks kunnen af en toe geven worden, onder het kopje snacks word meer uitgelegd over wat je konijnen allemaal kunt geven.

Konijnenmelk

Als jonge knagers moederloos worden of bij onvoldoende melkgift van de moeder, is (bij)voeren de enige manier om te overleven. Knaagdier- en Konijnenmelk is geschikt voor handmatig voeden en bevat hoogwaardige eiwitten, essentiële vetzuren, vitaminen en mineralen. Voorziet in de voedingsbehoefte vanaf de eerste dagen tot de overgang naar vast voedsel.
Dien de melk bij hele jonge knagers toe met een voederspuit of pipet. Oefen even om te kijken hoeveel voeding uit de spuit komt. Bij grotere jongen kan gebruikt gemaakt worden van een voedingsflesje.

Zorg voor een droge warme omgeving voor de jongen (bv. Met een warmtelamp), voor een optimale opname van de voeding.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief!