Verzorging voor je konijn

Kou

Bino & Misty
Stuart

Konijnen kunnen veel beter tegen de kou dan tegen de warmte. Ze moeten wel op tijd buiten neergezet worden, ongeveer oktober. Ze gaan dan namelijk hun wintervacht opbouwen die ze hard nodig zullen hebben als het gaat vriezen.

Zorg er wel voor dat het hok niet in de wind staat, niet tocht binnen en dat het hok van binnen droog blijft. Leg lekker veel stro in het hok, het konijn zal er zelf een holletje van maken. Eventueel kan je als het hok erg open is, met plexiglas het hok dichter maken, zorg er wel voor dat er voldoende frisse lucht het hok binnenkomt.

Een kruik heeft een konijn echt niet nodig, de wintervacht geeft genoeg warmte. Er zijn ook heel veel konijnen die gewoon languit in de sneeuw gaan liggen en helemaal niet in het zorgvuldig met stro volgestopte hok gaat liggen.

In de winter gaat vaak het water in de drinkfles bevriezen, het best is om 2 flessen af te wisselen. Doe de bevroren drinkfles niet onder de hete kraan, dan heb je kans dat de drinkfles stuk gaat. Maar laat de ene fles binnen ontdooien en hang de andere fles bij je konijnen. Er zijn ook hoesjes op de markt die je om een drinkfles heen kan doen, maar deze werken niet omdat het tuutje bevriest en daar zit ook het hoesje niet omheen.
Wel kan je wat druivensuiker in het water van de konijnen doen, hiervoor bevriest het water minder snel. 

Als je denkt dat je konijn het toch koud krijgt, ga het konijn dan niet binnen neerzetten. Het konijn kan nu niet meer naar binnen, hij heeft een wintervacht ontwikkeld en daarom zou hij het binnen veel te warm krijgen. Kijk dan of je hem in een schuur of koude berging kan zetten.

Nieuwjaar

Konijnen zullen vaak schrikken van vuurwerk, maar omdat veel mensen al vroeg beginnen met vuurwerk afsteken zullen je konijnen wennen aan de knallen. Al in oktober/ november zijn meestal de eerste knallen al te horen.

Het best is om de konijnen in het eigen hok te laten, dit is hun thuis. En ook jij voelt je het best als je thuis bent. Zorg er wel voor dat er geen vuurwerk in het hok kan vallen, konijnen zijn namelijk erg nieuwsgierig en we willen natuurlijk niet dat er ongelukken gaan gebeuren.
Leg bijvoorbeeld een zeil over het hok en de ren neer als dat kan. Doordat het zeil niet transparant is zullen ook de flitsen minder zichtbaar worden.

Is het niet mogelijk om de konijnen in het eigen hok te laten zitten, zorg er dan voor dat je konijn in een schuur of berging kan staan. Er moet niet teveel warmteverschil zijn met buiten, anders krijgt je konijn het veel te warm.

Schoonmaken

Dit is een klusje die niet iedereen altijd even leuk vind, maar toch moet het gebeuren. Het is aan te raden om 1x in de week het gehele hok schoon te maken en 2 a 3 keer in de week de plek waar geplast word.

Het schoonmaken is op zich erg makkelijk, maak het hok/ren helemaal leeg zorg dat alle plasjes en keuteltjes weg zijn (groene container). Een binnenhok kan je zoals het konijnentoilet schoonmaken, dat staat hieronder beschreven. Een buitenhok maak je schoon met warm water en een beetje allesreiniger, zorg er wel voor dat je goed naspoeld. En een ren kan je schoonmaken met de tuinslag en bezem.

De plek waar de konijnen plassen is vaak erg moeilijk schoon te maken, de urine trekt al snel in de ondergrond. Het is daarom aan te raden om een konijnentoilet te kopen deze zijn gemakkelijker schoon te maken dan ondersteboven in het hok te moeten hangen.

Als je een konijnentoilet hebt kan je hem leegscheppen en even omspoelen, daarna zet je er een laagje schoonmaakazijn in en laat je het toilet 30min staan. Na deze 30min doe je er warm water bij en laat je het toilet nog eens 30min staan. Boen met een afwasborstel de laatste vieze plekken weg en het toilet is weer helemaal schoon!

Tip van Anika: Ik ben het er helemaal mee eens dat azijn goed helpt tegen urineaanslag. En het hoeft helemaal niet zo lang te duren:) Ik veeg het toilet eerst even uit, breng dan wat azijn aan de kook en schenk het op de aanslag. De plek gaat dan bruisen, de aanslag lost op en is er daarna zo af te vegen. Slechts 5 minuten werk:) 

Dit werkt natuurlijk alleen als je het bijhoudt (zo 1x per 1 of 2 weken). Als de laag aanslag dikker is, moet je dit herhalen totdat de hele laag is opgelost of - zoals jullie zeggen - de boel in de week zetten.

Vachtverzorging

Vooral langharige konijnen moeten geborsteld worden, zoals angora konijnen. Een langharig konijn moet wel 1x per dag geborsteld worden.

Konijnen met kort haar hebben dit niet nodig. Sommige konijnen rassen hebben eigenlijk 2 lagen met haar. De bovenste laag valt makkelijk uit, de onderste laag bestaat uit wat dunner haar. Deze konijnen kunnen in het voorjaar ook wat hulp gebruiken. 

Wij helpen onze franse hangoor ook altijd een handje met verharen, zij heeft een ondervacht met heel dun haar. Dit krijgt ze er zelf lastig uit en voor haar is het heerlijk om met warmer weer het overbodige haar kwijt te zijn. Het verwijderen van de haren doen wij met de stofkam.

Als er echt te veel klitten in de haren zitten kan je deze er voorzichtig uit knippen.

Verplaatsen van je konijn

Sommige mensen zetten in de zomer hun konijnen buiten en in de winter binnen, maar kijk daarmee uit! Konijnen kunnen niet goed tegen warmteverschil.

Van Binnnen naar Buiten:
Zet een binnenkonijn nooit zomaar even in de sneeuw omdat hij het zo leuk zou vinden. Het konijn heeft geen wintervacht en heeft het dus erg snel koud.
Een konijn dat binnen heeft gestaan in de winter kan je weer naar buiten doen als het niet meer vriest in de nachten, als het overdag warm is maar 's nachts nog vriest dan zal je even moeten wachten.

Van Buiten naar Binnen:
Ook het op tijd naar binnen halen is erg belangrijk bij konijnen. Een konijn gaat in September/Oktober zijn wintervacht aanmaken. Het konijn zal het veel te warm krijgen als je hem even naar binnen haalt om te kroelen bijvoorbeeld. Het temperatuurverschil is dan zo groot, dat de kans bestaat dat je konijn het niet overleeft.

Konijn zindelijk maken

Konijnen zijn goed zindelijk te maken, begin met het toilet te plaatsen op de plek waar het meest word geplast. Ruim de rest van de keutels/plasjes zo veel mogelijk op.
Als je het toilet schoon hebt gemaakt, plaats dan een paar keutels terug in het toilet, dan ruikt het konijn dat hij daar weer moet gaan keutelen. Zo word het konijn vanzelf zindelijk, als dit goed gaat kan je het toilet gaan verplaatsen en zal het konijn in het toilet blijven keutelen en plassen.

Helaas blijven er altijd konijnen bij die eigenwijs zijn, sommige konijnen zullen dus nooit zindelijk worden. Maar de meeste konijnen is het plassen en keutelen in het toilet zeker te leren.

Nagels

Je kunt speciaal voor je konijn een nagelschaartje kopen, zodat je ze zelf kan knippen. Je kan de nagels van je konijn ook bij de dierenarts of bij de opvang laten knippen.
Als je zelf de nagels van je konijn gaat knippen let er dan op dat je niet in het leven knipt! Dit is bij sommige konijnen goed te zien doordat de nagel wit is, maar waar de nagel donkerder word daar zit wel leven. Bij konijnen met zwarte nagels is het erg lastig te zien, als het niet lukt ga dan een keer naar een dierenarts of opvang om het een keer voor te laten doen.

Controleer de nagels regelmatig. Vooral bij binnenkonijnen moeten de nagels vaak geknipt worden, buiten konijnen slijten de nagels beter af. Als je de nagels niet op tijd knipt kunnen ze te lang worden en afbreken.

Warmte

Konijnen kunnen slecht tegen warmte, het is daarom belangrijk dat je hierop goed inspeelt.

  1. Extra groente geven, geef wel groente waar je konijn aan gewend is. In groente zit veel vocht, wat een konijn op een warme dag wel kan gebruiken.
  2. Zorg ervoor dat het konijnenhok niet in de volle zon staat, geef het konijn een plekje in de schaduw.
  3. Maak het hok van het buitenkonijn extra vaak schoon, vooral met warmte trekt het konijnenhok extra veel vliegen aan.
  4. Je kunt een Icepod kopen, deze leg je 's avonds in de vriezer en overdag in het konijnenhok. Het konijn gaat erop liggen en koelt lekker af.
    (nu te koop in de Konino webwinkel!)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief!