Nestjes

Iedereen vindt kleine konijntjes erg schattig. Daarom willen veel mensen zelf ook een keer een nestje met van die schattige kleine konijntjes. Natuurlijk kan het heel leuk zijn om zelf een keer een nestje te hebben, je moet hierbij wel aan de gevolgen denken.

Er zitten op dit moment al heel veel konijnen in de opvang die ook een thuis zoeken. Waar gaan de konijnen naar toe die bij jouw uit het nestje komen? Het zou zonde zijn als de konijnen uit het nestje ook weer in de opvang terecht komen. Het is dus belangrijk om na te denken over waar de konijnen naar toe gaan.

Onverwacht nestje

Het bepalen van het geslacht van een konijn is soms erg lastig en hierdoor ontstaan vaak onverwachte nestjes. Mensen die denken dat ze 2 vrouwtjes of juist 2 mannetjes gekocht hebben komen soms voor een verrassing te staan als er opeens een aantal mini konijntjes door het hok krieoelen.

Wat te doen bij een onverwacht nestje:
Zorg ervoor dat je direct uitzoekt wie het mannetje en wie het vrouwtje is! Het mannetje kan namelijk de kleintjes dood bijten. En het vrouwtje hebben de kleintjes natuurlijk nodig voor de moedermelk.

In de meeste gevallen zal de moeder goed voor de jongen zorgen en heeft ze jouw hulp niet nodig. Een extra controle kan echter geen kwaad, dus let erop dat er geen jongen buiten het nest komen te liggen.

Mannetje & Vrouwtje tijdelijk samen zetten

Het is niet mogelijk om een mannetje (ram) en een vrouwtje (voedster) tijdelijk samen te zetten zonder dat er een grote kans bestaat dat er een nestje komt. Konijnen zij  namelijk vanaf 3/4 maanden geslachtsrijp. Het maakt hierbij niet uit hoe groot de konijnen zijn, al is het een vrouwtje een dwerg en het mannetje een vlaamse reus. Er kunnen altijd kleintjes komen.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief!