Hoe koppel ik mijn konijnen?

Utopia & Kerst

Het koppelen van konijnen is niet makkelijk. Neem daarom ruim de tijd voor een koppeling en begin niet 's avonds nog met koppelen. Je moet de konijnen een lange tijd in de gaten kunnen houden en in kunnen grijpen als dit nodig is. Zorg dat je genoeg informatie hebt verzameld zodat je weet hoe je te werk moet gaan, als je de konijnen eenmaal bij elkaar hebt gehad en het ging niet goed zal de volgende koppeling nog lastiger worden.

Mannetje (ram) & Vrouwtje (voedster)

Dit is over het algemeen de makkelijkste koppeling. Natuurlijk kan het voorkomen dat de konijnen elkaar niet mogen maar dit is de meest voorkomende koppeling.

Zorg ervoor dat het mannetje geholpen is, dit kan vanaf dat de balletjes zijn ingedaald (na ongeveer 3 maanden). Is het mannetje geholpen laat hem dan nog 2 weken apart van het vrouwtje zitten omdat dan pas alle levende zaadcellen dood zijn gegaan. Het vrouwtje hoeft niet geholpen te zijn, dit kan natuurlijk wel.

Voedster & Voedster

Dit is geen ideale situatie maar zal in sommige gevallen toch goed gaan. De meeste kans van slagen heb je als je twee voedsters uit hetzelfde nest hebt. Als zij altijd bij elkaar hebben gezeten dan kan dit goed blijven gaan, het zou echter mis kunnen gaan als de voedsters geslachtsrijp worden. Dit is als ze ongeveer 3 maanden zijn.

Ram & Ram

Ook dit is geen ideale situatie maar zal ook in sommige gevallen goed gaan. De koppeling van twee rammen loopt het meest uit op een vechtpartij. Dit komt omdat de rammen allebei dominant willen zijn. Als konijnen eenmaal echt gaan vechten dan gaan ze door tot de dood.
Als de twee rammen nog nooit gevochten hebben kan je ze nog allebei laten castreren, dit verkleint de kans dat ze ooit gaan vechten. Maar is ook geen garantie!

Groepskoppeling

Dit is heel lastig, je kan een heel leuk koppeltje hebben maar je weet nooit hoe ze gaan reageren op een nieuw konijn in de groep. Het koppelen van een grote groep heeft dan ook echt veel meer tijd nodig dan een gewone koppeling. Er zijn veel meer plaatsen in de rangorde te verdelen.

Zorg voor een goed evenwicht in de groep. In de eerste plaats kan je dit bereiken door te kijken naar hoeveel voedsters en hoeveel rammen er in de groep geplaatst gaan worden. Zorg ervoor dat alle rammen die gekoppeld gaan worden zijn geholpen!
Ook moet er gekeken worden naar de mate van dominantie, als de groep gaat bestaan uit alleen maar dominante konijnen zal het niet gaan werken. Er zijn ook konijnen die alles wel goed vinden, of zich makkelijk aanpassen in een groep.

Houd er ook altijd rekening mee dat de koppeling met heel veel konijnen misschien niet gaat lukken, sommige konijnen kunnen nu eenmaal niet samen in een groep leven. Je zal dan bijvoorbeeld meerdere groepen kunnen maken.

Koosje,Dirkje,Willem,Sjaak,Keesje,Guusje,Josje

Verschillende manier om te koppelen

Silke & Mats

Er zijn 2 duidelijk verschillende manieren om te koppelen, lees ze allebei door om te kijken wat jouw het meest aanspreekt. De koppeling op de eerste manier komt het meest voor, als het goed gaat de konijnen gewoon bij elkaar laten. De tweede manier van koppelen word vaak gebruik van gemaakt als de koppeling volgens de eerste manier niet gewerkt heeft.

Koppeling manier 1

 1. Maak een neutrale koppelruimte, dit houd in dat beide konijnen hier nog nooit geweest zijn. De koppelruimte moet aangepast worden op de grote van de konijnen, voor dwergkonijnen nemen wij 4 vierkante meter en voor grote konijnen 8 vierkante meter. Je kan een koppelruimte maken door gebruik te maken van een ren of een gedeelte van een kamer. Zorg er in iedergeval voor dat de konijnen er meerdere uren door kunnen brengen, voor een koppeling moet echt de tijd genomen worden.
 2. In de koppelruimte kan je een aantal dingen neerzetten waarachter ze even kunnen schuilen, zoals een kartonnen doos of een tunnel. Zet een voerbakje neer, hooi en een drinkfles of drinkbak. Maak de koppelruimte niet te vol!
 3. Leg voor de zekerheid ovenhandschoenen neer om de konijn uit elkaar te halen, konijnen kunnen namelijk hard bijten of krabbelen.
 4. Nu kunnen de beide konijnen in de koppelruimte geplaatst worden.
 5. De konijnen zullen nu vanzelf bij elkaar gaan kijken, achter elkaar aan rennen, op elkaar gaan rijden en er zullen een aantal plukken haar in het rond vliegen. Dit alles doen ze om de rangorde te bepalen dus ook het vrouwtje zal op het mannetje gaan rijden.

Nu zijn er verschillende reacties van de konijnen mogelijk:

 1. Een van de konijnen word direct de baas en de ander accepteert dit.
 2. De konijnen zullen een aantal uren achter elkaar aanrennen, op elkaar rijden en zullen daarna eruit zijn wie de baas zal worden.
 3. De koppeling kan ook enkele dagen duren, dat dan pas 1 van de konijnen opgeeft en de ander dus boven hem zal staan in de rangorde.
 4. Er kan ook direct een gevecht ontstaan, dit lijkt al snel zo bij konijnen maar als er echt bloed gaat vloeien dan moeten de konijnen direct uit elkaar en zullen de ovenwanten van pas komen.
 5. Het kan ook zijn dat de konijnen eerst niet naar elkaar gaan kijken, dit kan komen doordat de koppelruimte te groot is of ze hebben meer tijd nodig om aan een ander konijn te wennen.

Koppeling manier 2

 1. Wissel de konijnen om de week om van hok, op deze manier wennen ze aan elkaars geur.
 2. Zet de konijnen op neutraal terrein en laat ze 10min bij elkaar, zorg ervoor dat de konijnen positief uit elkaar gaan. Dus haal ze uit elkaar voordat ze gaan vechten. Zo houden ze de gedachten dat het leuk is om samen te zijn.
 3. Doe de koppeling iedere dag 10min en als het goed gaat 15min, op deze manier ga je steeds verder uitbreiden totdat de konijnen bij elkaar kunnen blijven.

Ik heb 2 voedsters (vrouwtjes) gekocht toen ze 8 weken waren, ze zitten al maanden bij elkaar, maar gaan nu ineens vechten

Toen de konijnen gekocht zijn waren het eigenlijk nog kinderen, deze kunnen vrijwel allemaal wel met elkaar overweg. Na een maand of 3 gaan de konijnen bepalen wie de baas gaat worden, de rangorde bepalen. Beide voedsters willen graag bovenaan de rangorde staan, waardoor ze gaan vechten. 

Oplossing: Deze voedsters zullen niet meer samen kunnen, na het opnieuw koppelen is de kans heel groot dat de voedsters weer zullen gaan vechten. 

 • Het is mogelijk om 1 voedster om te ruilen bij een konijnenopvang, zodat je thuis een voedster en een ex-ram (gecasteerd, man) hebt. Neem hiervoor contact op met een konijnenopvang in jouw buurt.
 • Je zou ervoor kunnen kiezen om een ex-ram erbij te koppelen. Deze kan zorgen voor rust in de groep. Koppel dan eerst 1 voedster met de ex-ram en koppel daarna nog een voedster erbij.
 • Voor beide voedsters een leuke ex-ram zoeken en een grote groep maken.
 • De konijnen in 2 aparte hokken houden en een leuke ex-ram voor ze zoeken.

Ik heb 2 rammen (mannetjes) gekocht toen ze 8 weken waren, ze zitten al maanden bij elkaar, maar gaan nu ineens vechten

Toen de konijnen gekocht zijn waren het eigenlijk nog kinderen, deze kunnen vrijwel allemaal wel met elkaar overweg. Na een maand of 3 gaan de konijnen bepalen wie de baas gaat worden, de rangorde bepalen. Beide rammen willen graag bovenaan de rangorde staan, waardoor ze gaan vechten. 

Oplossing: Deze rammen zullen niet meer samen kunnen, na het opnieuw koppelen is de kans heel groot dat de rammen weer zullen gaan vechten. 

 • Het is mogelijk om 1 ram om te ruilen bij een konijnenopvang, zodat je thuis een voedster en een ex-ram (gecasteerd, man) hebt. Voordat je dit kan doen, moet eerst je eigen ram geholpen worden. Neem voor het ruilen contact op met een konijnenopvang in jouw buurt.
 • Allebei de rammen laten helpen kan soms de oplossing zijn, dit geeft echter geen zekerheid!
 • Je zou ervoor kunnen kiezen om een voedster erbij te koppelen. Deze kan zorgen voor rust in de groep. Eerst moeten beide rammen geholpen worden. Koppel dan eerst 1 voedster met de ex-ram en koppel daarna nog een ex-ram bij.
 • Voor beide rammen een leuke voedster zoeken en een grote groep maken. Ook hier moeten beide mannen geholpen worden.
 • De konijnen in 2 aparte hokken houden en een leuke voedsters voor ze zoeken. Beide rammen moeten geholpen worden.

Kan ik mijn oudere konijn koppelen met een jong konijn?

Het is goed mogelijk om een konijn van een paar jaar oud te koppelen aan een jong konijn. Kies bewust voor het geslacht van het jonge konijn, zorg dat je een koppel voedster & ex-ram krijgt. 
Zet de konijnen samen op een neutrale plaats, je zult zien dat het jonge konijn het oudere konijn na gaat doen. Er kan wat onrust komen als het jonge konijn in de pubertijd komt, bij ongeveer 3 maanden. Maar omdat de konijnen dan al een tijd bij elkaar zitten zal dit vrijwel geen problemen opleveren.

Als mijn konijnen naast elkaar staan gaat het goed, als ik ze wil koppelen gaat het mis

Als er 2 hokken naast elkaar geplaatst worden hebben de beide konijnen een eigen teretorium (eigen hok). Het kan dan best zijn dat ze aardig naar elkaar zijn, dit komt omdat de konijnen nooit samen in 1 hok zullen zitten. Ze komen doordat er een hek tussen zit nooit op elkaars grondgebied (terretorium). Het kan echter wel voorkomen dat als b.v. het oor van het konijn door het gaas steekt dat de ander een hap neemt (het oor is dan op de ander zijn terretorium).

Zodra de konijnen wel bij elkaar geplaatst worden is het ene konijn een indringer bij het andere konijn. Wij raden dan ook af om hokken naast elkaar te plaatsen als het de bedoeling is om de konijnen te gaan koppelen.

Wanneer moet ik ingrijpen bij het koppelen van mijn konijnen?

Eigenlijk wil iedereen 2 konijntjes bij elkaar zetten en dat ze vanaf het begin lekker tegen elkaar gaan liggen en zo verder leven. Helaas, is dit bijna nooit het geval.

Het koppelen van konijnen kan er soms heftig aan toe gaan. Wij zouden dan het liefst ingrijpen om ervoor te zorgen dat er niemand gewond gaat raken. Maar de konijnen hebben echt de tijd nodig om de rangorde te bepalen, grijp dus niet te snel in. 

Als de konijnen hard achter elkaar aanrennen, plukken haar in het rond vliegen en de konijnen op elkaar rijden (ook op het hoofd) is er nog helemaal niets aan de hand. Het kan er heftig uitzien maar je geeft je ook niet zomaar over.

Pas als er echt bloed aan te pas komt moeten wij gaan ingrijpen, zorg er altijd voor dat je ovenhandschoenen bij de hand hebt. Als de konijnen zo bezig zijn met koppelen weten ze niet meer wie ze bijten, ook jijzelf kan dan erg hard gebeten worden.

Hoe pak ik een groepskoppeling aan?

In de meeste gevallen zitten er al een aantal koppels bij elkaar en zijn het niet allemaal 'losse' konijnen.

De meeste kans van slagen heb je als je NIET alle konijnen in 1 keer bij elkaar plaatst. En ervoor zorgt dat er evenwicht is in het aantal voedsters en rammen, als het om een oneven aantal gaat, laat dan meer voedsters dan rammen in de groep.

Als er 'losse' konijnen bij de groep geplaatst moeten worden, plaats deze dan als eerst bij een koppel. Het is voor een konijn die 'alleen' is erg overweldigend als je ineens bij 2 koppels geplaatst word. Zorg er wel voor dat er ook in het tussentijdse groepje niet meer rammen komen dan voedsters. Of alleen maar voedsters/rammen.

Het groepje zal nu bestaan uit 3 konijnen, wil je nog meer konijnen hieraan toevoegen zal je 'nieuw' neutraal terrein moeten maken en het volgende koppel erbij plaatsen.

Ik heb nu een koppel (voedster & ram) en wil nog een voedster erbij plaatsen

Het is goed mogelijk om een groepje te maken van 2 voedsters en een ram. Alleen als er opgemerkt word dat door het oneven aantal er een konijn 'buiten de boot valt' zal er een 4de konijn aan de groep gekoppeld moeten worden.

Plaats als eerst de 'baas' van het koppel bij het nieuwe konijn, altijd op neutrale grond. Als dit dominante konijn het nieuwe konijn accepteert zal ook het andere konijn het nieuwe konijn accepteren.

Zodra de 'baas' goed overweg kan met het nieuwe konijn kan het andere konijn erbij geplaatst worden. Er zal nu weer even onrust komen in de groep, iedereen in de groep moet zijn plaats 'uitvechten'. Als ieder konijn weet waar hij/zij in de rangorde staat is de groep klaar om naar het definitieve verblijf te gaan.

Staat je vraag er niet bij?

Heb je vragen over jouw koppeling? Wil je weten of het normaal is wat er tijdens de koppeling gebeurd? Heb je nog andere vragen die je op deze pagina niet hebt kunnen vinden?

Stuur dan een mailtje met je verhaal naar:

info@konino.nl 

Wij zullen dan zo snel mogelijk terugmailen met de antwoorden op jouw vragen.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief!