Konijn aanschaffen

Wanneer je van plan bent om een konijn aan te schaffen moet je met verschillende zaken rekening houden.

Heb ik tijd voor een konijn?

Je moet het konijn iedere dag aandacht geven en natuurlijk eten en drinken geven. Het hok moet 1 maal per week verschoond worden. Als je kiest voor een konijn met lang haar bijvoorbeeld een Angora, dan moet je het konijn borstelen en eventueel bijknippen. Zorg ook voor iemand die voor het konijn zorgt als je met vakantie gaat.

Komt het konijn binnen of buiten?

3 dubbel hok
Het binnenhok van Petra
Ren
Buitenhok van Paula

Dit is een belangrijke keus, want hier moet je ook het hok van het konijn op afstemmen.

Binnen:
Als je het konijn binnen houd dan zie je het konijn het hele jaar door, echter hebben mensen vaak binnen minder ruimte voor konijnen. Het is belangrijk dat het konijn niet heel de dag in een klein hokje zit, konijnen hebben veel ruimte nodig en het is dan ook belangrijk dat het konijn ook even zijn benen kan strekken. Heb je hiervoor de ruimte? Let hierbij ook op elektriciteitsdraden en het knagen aan meubels.

De meeste binnenhokken zijn niet zo groot, waardoor mensen vaak kiezen om een ren aan het hok vast te maken. Zo kan je gemakkelijk het hok groter en kleiner maken. Wat je ook kan doen is een buitenhok kopen en deze in een leuk kleurtje verven en binnen plaatsen. Hierdoor hebben de konijnen binnen een groter hok en het ziet er ook nog eens leuk uit!

Buiten:
Zet je het konijn buiten, dan is daar meestal meer plaats en kan je een permanente ren neerzetten zodat het konijn altijd zijn benen kan strekken. Je zal zien dat je konijn rondjes gaat rennen en binkies zal maken.

Voor de konijnen is het fijn als de ren lekker groot is, bij veel ruimte is er ook minder kans op ruzies. Dit is vooral belangrijk bij grotere groepen, de konijnen hebben dan een plekje om terug te trekken.

Echter in de winter zul je ook naar buiten moeten! Het is heel goed mogelijk om konijnen het gehele jaar buiten te houden, verdere informatie over wamte en kou kan je vinden bij verzorging.

Combinatie binnen & buiten:
Sommige mensen zetten in de zomer hun konijnen buiten en in de winter binnen, maar kijk daarmee uit! Konijnen kunnen niet goed tegen warmteverschil.

Voor meer informatie over het verplaatsen van je konijn, kijk onder het kopje verzorging.

Heb ik voldoende ruimte voor een konijn?

In het algemeen houden wij 1 vierkante meter per konijn aan, maar het liefst groter natuurlijk. Zorg ervoor dat vooral binnenkonijnen voldoende beweging krijgen. Een binnenhok is meestal niet zo groot, koop er dan een losse ren bij of zorg dat het konijn in de kamer rond kan rennen.

Buiten konijnen hebben vaak een groter hok. Voor buiten konijnen kan je gemakkelijk een vaste ren aan het hok maken, zorg ervoor dat deze hoog genoeg is zodat je konijn er niet overheen springt en dat je konijn zich niet uit kan graven! Op deze manier kan je konijn ook lekker rondrennen als jij slaapt of even niet thuis bent.

Wat voor ras konijn wil ik hebben?

Dit heeft ook te maken met hoeveel ruimte je tot je beschikking hebt. Het ene ras word maar 1,5 kilo (dwerg) maar het andere ras (Vlaamse reus) kan wel 10 kilo worden. En zo'n groot konijn zal ook veel meer ruimte nodig hebben. Neem je een konijn met kort haar dan zal je hier niet veel aan hoeven doen maar neem je een konijn met lang haar dan zal je deze vaak moeten borstelen. Kijk hiernaast voor alle konijnenrassen die er zijn.

Neem ik 1 of meerdere konijnen?

Bino, Misty, Dido

Het liefst leven konijnen samen, ze zullen voor elkaar zorgen, met elkaar spelen en samen eten en samen drinken. Ook krijgen ze aandacht van elkaar en zullen zich minder snel vervelen.

In de natuur leven konijnen ook in grote groepen, het is grappig en leuk om te zien hoe de konijnen met elkaar omgaan. En ook als jij slaapt of als jij niet thuis bent heeft je konijn een vriendje om mee te spelen!

Je kan een konijn ook alleen houden, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je konijn veel aandacht nodig zal hebben. Het is daarom als je er de ruimte voor hebt beter om twee of meer konijnen samen te houden.

Koop ik een mannetje of een vrouwtje

Mika
Doerak
Lani
Stamper

Kies je dan voor een mannetje (ram) of een vrouwtje (voedster)? Rammen hebben een heel evenwichtig karakter maar kunnen urine gaan spuiten (sproeien) dit gaan ze vooral doen als ze een voedster ruiken. Over het algemeen hebben rammen een zachter karakter dan de voedsters. Een voedster kan schijnzwanger worden, ze heeft dan last van haar hormonen, gaat dan een nestje bouwen en kan wat humeurig zijn.

Hieronder kan je een uitleg vinden over de opties die je hebt.

Eerst een ram:
Als je kiest voor een jong rammetje zou je hem alleen kunnen houden totdat hij oud genoeg is om hem te laten castreren (drie maanden). Twee weken na de castratie kan je dan een leuk vrouwtje voor hem zoeken. Dit kan een jong vrouwtje zijn maar ook een wat ouder vrouwtje.

Eerst een voedster:
Als je eerst een jonge voedster koopt dan kan je er een gecastreerd rammetje uit de opvang aan koppelen.
Als je de voedster laat helpen en er later een jonge ram bij zet dan ga je waarschijnlijk problemen krijgen. De ram zal op de voedster blijven rijden of hij kan gaan sproeien. Dan zal de ram later ook gecastreerd moeten worden.

Ram en voedster tegelijk kopen:
In het begin zullen de konijnen samen kunnen zitten maar voor de konijnen drie maanden worden moeten ze uit elkaar, de konijnen worden geslachtsrijp en anders gaan er nestjes komen.
Je zal de ram kunnen laten castreren en na twee weken kan je de ram weer terug koppelen aan de voedster. Let er wel op dat je de twee konijnen dus al die tijd apart moet kunnen houden.

Verdere uitleg over koppelen kan je in de sectie konijnen koppelen terugvinden.

Waar koop ik een konijn?

Natuurlijk zijn er dierenwinkels die hele leuke en lieve konijntjes verkopen maar ga ook eens bij een konijnenopvang kijken, ook daar hebben ze hele leuke jonge en oudere konijntjes. Bij een opvang kan je ook een koppeltje kopen zodat je zelf niet meer hoeft te koppelen, dit is erg handig.

Verder kan je nog een konijn bij een fokker kopen, ga dan naar de fokker toe en kijk hoe de konijntjes erbij zitten, hebben ze een goed hok en voldoende te eten, zijn de konijnen levendig. Let op dat het geen broodfokker is! Deze mensen zijn alleen uit op geld en de konijnen zullen vaak ziek zijn of vroeg sterven, dit komt door inteelt en doordat de vrouwtjes vaak te jong zwanger worden.

Waar let je op bij de aankoop van een konijn?

Lani

Het dier moet gezond zijn, een gezond dier heeft mooie heldere oogjes, is schoon en heeft een droog neusje. De pels moet er glad en glanzend uitzien. Er moeten geen wondjes zichtbaar zijn aan oren of de rest van het lichaam. Het konijn moet niet mager zijn, maar zeker ook niet te dik. De tanden en kiezen moeten goed op elkaar aansluiten en de keutels van het konijn moeten droog en hard zijn. Natte of zachte keutels kunnen wijzen op een darminfectie.

Let ook op de leeftijd van het konijn, vraag hoe oud het dier is. Neem geen konijn mee die jonger is dan 8 weken, het is erg belangrijk dat het jong genoeg afweerstoffen binnen heeft gekregen via het moedermelk. Kijk ook naar de andere dieren, zijn deze ook actief en gezond.

Probeer te controleren of het konijn ook daadwerkelijk het geslacht heeft wat de koper beweert!

 

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief!