Huisvesting

We moeten er rekening mee houden dat het verblijf van een konijn altijd kleiner zal zijn dan het konijn in de vrije natuur zou hebben. We kunnen er echter wel voor zorgen dat het konijn een prettig leven zal hebben.

Daarom houden wij aan om kleine tot middelgrote konijnen minimaal 1 vierkante meter per konijn te geven, groter mag natuurlijk altijd. Grote konijnen hebben meer ruimte nodig, vooral vlaamse reuzen of franse hangoren hebben een grote ren nodig of lopen los in de tuin.

Binnenverblijf

Het binnenhok van Joke

Er zijn verschillende dierenverblijven op de markt die geschikt zijn voor binnen. De grootte van het konijn zal invloed hebben op welk hok geschikt is. Ook moet je er rekening mee houden hoe vaak het konijn los kan rennen. Ben je vaak thuis en kan het konijn in de kamer rennen, dan zal een kleiner hok ook prima zijn. Maar werk je de gehele dag, en gaat je konijn maar 3 uur per dag uit zijn hok, dan kan je beter een groot hok kopen.

Binnenhokken zijn ook gemakkelijk uit te breiden met een panelenren. Zo kan je konijn plassen en poepen in het hok en even de benen strekken in de ren. Het is ook mogelijk om zelf een hok te maken, je kan het hok dan aanpassen aan de ruimte en aan de style van je inrichting. Er zijn veel mensen die zelf een konijnenhok maken van bijvoorbeeld: een oude kast, een hondenbench of natuurlijk zelf een mooi hok ontwerpen & bouwen!

Hoe zorg je voor een lekker fris konijnenhok?
Zorg ervoor dat de konijnen zindelijk worden, door het plaatsen van een toilet. Zie konijn zindelijk maken. Kies voor de juiste bodembedekking in het toilet, zie bodembedekking. Ook kan je nog gebruik maken van Beaphar Geurstop, hier strooi je een klein laagje van in het toilet en het toilet zal lekker ruiken. Het hok moet ook grondig schoongemaakt worden, hiervoor kan Beaphar Fris & Schoon, Waggly clean Fresh of schoonmaakazijn voor gebruikt worden.

Buitenverblijf

Het hok van Jeannine
De ren van Kirsten

Ook onder de buitenverblijven bestaan veel verschillende soorten. Vooral de maten van de hokken en de kwaliteit van de hokken kunnen nogal verschillen. Let hierbij erop dat als u een goedkoop hok koopt van b.v vurenhout deze niet lang zal meegaan. Koop je echter een hok van hardhout dan kan je daar jaren plezier van hebben.

Je kan voor buiten een hok kopen met een vaste ren, maar je kan ook een relatief klein hok kopen en daar zelf een ren aan bouwen.

Bij het bouwen van een ren moet je met een paar dingen rekening houden. Konijnen kunnen b.v erg hoog springen dus de ren moet minimaal 80/100cm hoog worden, zorg er ook voor dat het konijn zich niet kan uitgraven door b.v gaas in te graven. Of door tegels als ondergrond in de ren te gebruiken. En zijn er veel katten of roofvogels in de buurt, dan kan je beter de ren overdekken.

Als ondergrond van de ren lijkt het erg logisch om te kiezen voor gras, dit vinden de konijnen in de natuur ook heerlijk om over te rennen en lekker in te gaan liggen. Maar veel mensen komen hierop terug. Dit komt omdat de konijnen het gras kapot maken en er dan een modderbad ontstaat! De modder is niet zo fijn voor de konijnen, ze worden erg vies en meestal blijven er plassen staan als het heeft geregend. Ook is gras erg lastig als de konijnen niet zindelijk zijn, het is namelijk erg moeilijk om alle keutels uit het gras te krijgen.

Om deze reden kiezen de meeste mensen voor stenen. Deze zijn makkelijk in onderhoud, je kan de tegels namelijk makkelijk schoon spuiten en vegen. De konijnen vinden het helemaal niet erg om op de stenen te liggen. Wat ook erg makkelijk is van stenen is dat de nagels meer afslijten, je zal dus minder vaak de nagels van je konijnen hoeven te knippen.

Bodembedekking

Bij de keuze voor welke bodembedekking je gaat kiezen moet je nadenken waar je het nu precies voor gaat gebruiken. Wil ik het in het gehele hok leggen of alleen in een toilet? Moet het dus een grote verpakking zijn of mag hij ook wat kleiner zijn. Moet de bodembedekking heel goed absorberen of is het om een lekker holletje van te maken? Of je kan natuurlijk een combinatie maken, in het hok een andere bodembedekking als in het toilet.

De verschillende soorten bodembedekking en wat je ervan kan verwachten, al deze soorten bodembedekking zijn verkrijgbaar in de webshop van Konino:

Cotton Clean
Cotton Rabbit
Supreme Tumblefresh
Supasoft Bedding
Barn- Pak Gemak Stro
Barley Straw
Houtkorrels
Back 2 Nature
CosiNDri
Hennepvezel

Barn-I cotton clean: Deze bodembedekking van Barn-I is te gebruiken voor alle kleine huisdieren. Het is een 100% biologische bodembedekking voor hokken met knaagdieren en konijnen. Barn-I Cotton Clean is katoenzaad vezel dat vocht en geurtjes uitstekend absorbeert. Het hok blijft daardoor langer schoon, droog en vrij van geurtjes. Barn-I Cotton Clean is tevens stofvrij.

Barn-I cotton Rabbit: De cotton Rabbit bodembedekking is een warm nest maar toch luchtig. Het is gemaakt van katoen bedding samen met houtvezel. Wat ervoor zorgt dat cotton rabbit goedkoper is in gebruik & lang meegaat. Deze bodembedekking is stofarm en milieu vriendelijk. Je konijn zal een heerlijk droog en schoon hok hebben en ook zal je geen last hebben van vieze geurtjes.

Supreme Tumble Fresh: Dit is de vervanger van Carefresh. Tumblefresh is een ultra-absorberend, super-safe beddengoed. Tumblefresh is praktisch stofvrij en hypo-allergeen en is daarom bijzonder geschikt als je dier een vorm van allergie heeft. Ook is Tumblefresh goed voor het milieu, het is gemaakt van overtollig houtpulp en kan n gebruik weer in de gft bak. Supreme TumbleFresh is geschikt voor alle kleine dieren en is zeer geschikt voor in het toilet.

Natural Supasoft Bedding: Deze bodembedekking is van het merk Supreme Petfoods, het is een heerlijk zacht en absorberend. Het is gemaakt van de beste kwaliteit gerstro, heel fijn gesneden voor extra zachtheid en comfort. Stofvrij gemaakt om ademhalingsproblemen te voorkomen. Vormt zich tot een natuurlijk, warm en absorberend bed. Natural Supasoft Bedding is 100% natuurlijk. Supasoft bedding is geschikt om in het hok te leggen, niet voor het toilet.

Stro: Is te gebruiken in het gehele hok, maar is minder geschikt voor het toilet. Het stro is minder goed voor het toilet omdat het niet goed urine opneemt. Het gewone stro is zeer geschikt om in de rest van het hok te leggen. Je konijn kan van het stro een lekker holletje maken en aan het stro knagen. Vooral in de winter is het belangrijk dat buitenkonijnen voldoende stro hebben om zichzelf warm te houden.

Barley Straw: Dit product is van Supreme Petfoods en is een zachte, comfortabele bodembedekking. Het Barley Straw is gemaakt van de beste kwaliteit gerststro, stofvrij gemaakt om ademhalingsproblemen te voorkomen. Het Barley Straw is grof gesneden zodat het ook voor je konijn lekker is om er een warm holletje van te maken of er lekker aan te knagen. Alleen geschikt om in het hok te leggen, niet voor het toilet.

Houtkorrels: Deze worden gebruikt voor een kattenbak, maar zijn ook zeer geschikt voor konijnen. De meeste mensen gebruiken de houtkorrels alleen voor het toilet en gebruiken een andere bodembedekking in de rest van het hok. De houtkorrels nemen minimaal tweeënhalf keer het eigen gewicht op aan vocht. En na gebruik kan de houtkorrel in de groene container!
Als je konijn niet 1 plekje uitkiest om te plassen, strooi dan een laagje houtkorrels in de kooi en doe daaroverheen een andere bodembedekking. Zo word de urine goed opgenomen en heeft je konijn een hok waar hij ook lekker in kan liggen.

Back 2 Nature: Dit product is gemaakt van 99% gerecycled papier. Het gaat lang mee en absorbeert goed. Het is te gebruiken bij alle soorten kleine knaagdieren, konijnen maar ook voor vogels en reptielen. Back 2 Nature is te gebruiken in het gehele hok, inclusief toilet.

CosiNDri: Deze bedding is van het merk Supreme en is zeer geschikt voor alle kleine dieren zoals de konijn, cavia, degoe, chinchilla. CosiNDri is van nature heel zacht en comfortabel. Het houd goed de geurtjes tegen en is praktisch stofvrij. CosiNDri is vooral fijn in gebruik wanneer je konijn niet zindelijk is, strooi dan een klein laagje onderin de kooi. 

Hennepvezel: Hennepvezel is een 100% natuurlijke en milieuvriendelijke bodembedekking. De hennepvezels hebben een goed absorptie vermogen en zorgen dat je geen last hebt van vieze geurtjes. Ook is dit product zeer geschikt voor dieren met een stofallergie & kan dit product na gebruik in de groene container. Hennepvezel is geschikt als bodembedekking in het hok, is niet geschikt voor het toilet.

Klik hier om bodembedekking te bestellen in de webshop van Konino

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief!