Alles over voeding voor je cavia

Hieronder kan je alles vinden over wat je cavia nodig heeft. Wat heeft je cavia nu precies nodig en wat niet?

Hooi

Hooi is het belangrijkste bestanddeel van de voeding voor cavia's. Ze mogen onbeperkt hooi eten. In het hooi zitten de minste voedingswaarden maar hooi is erg belangrijk voor de spijsvertering. En ook de kiezen slijten goed af door het eten van hooi. Je kan ook het hooi eens op een andere manier geven, b.v in een wc rol of in een groentebal, dat maakt het eten van hooi ook nog eens een leuk spelletje!

Er zijn ook zakken hooi met een extra toevoeging, dit kan paardebloem, kamille, tijm of nog andere kruiden zijn. Dit vinden cavia's extra lekker en zullen dus beter hooi gaan eten. Je kan deze soorten hooi bijvoorbeeld afwisselen met normaal weidehooi. Of als je een cavia hebt die echt moeilijk hooi eet dan eet hij misschien deze soorten wel goed.

Ben je nu zelf allergisch voor hooi of is je cavia allergisch? Je cavia moet vaak niezen en heeft last van de stof van het hooi? Kies dan voor alfalfa cubes, dit is samengeperst hooi waardoor jij en je cavia geen last zullen hebben. Een gezonde manier om toch hooi aan je cavia te geven. 

Water

Voor cavia's is water zeer belangrijk, ook voor cavia's die veel groente eten. Deze cavia's zullen wel iets minder water drinken dan cavia's die alleen droogvoer eten maar toch moet een cavia altijd water tot zijn beschikking hebben.

Het water kan gegeven worden in een flesje, dit is gemakkelijk en dan word het water niet vies. Maak de drinkfles wel geregeld schoon, er mogen geen algen in achter blijven. Ook kan water gegeven worden in een bakje, er zijn namelijk cavia's bij die de werking van een flesje niet echt door hebben.

Caviavoer

Er zijn heel veel merken caviavoer, maar wij maken onderscheid tussen het gemengde voer, knaagdiervoer en enkel brokjes(biks).

Knaagdiervoeding is zeer algemeen, het is namelijk geschikt voor ratten, muizen, cavia's, fretten enz. Wat vaak ontbreekt in deze voeding is de vitamine C die erg belangrijk is voor de cavia, maar de andere dieren niet zo zeer nodig hebben. Geef je knaagdiervoeding? Geef dan extra vitamine C door bijvoorbeeld Sunny Heath Lemon C.

Verschillende merken maken gemengd voer voor cavia's, deze bestaan uit granen, vers geoogste luzerne en wortelen. Deze mix bevat alle benodigde vitaminen en mineralen om cavia's in goede conditie te houden. Voor een optimale spijsvertering zijn er vaak extra ruwe vezels toegevoegd. Let er bij gemengd voer goed op dat je cavia het gehele bakje leeg eet voordat er nieuw voer bij komt. Anders laat de cavia de belangrijkste vitaminen liggen.

Om selectief eten te voorkomen geven veel huisdiereigenaren biks. Dit is voer voor cavia's die slechts uit 1 soort brokjes bestaat. Het is hierdoor niet mogelijk om het 'lekkers' eruit te eten en je cavia zal dus alle vitamines binnen krijgen.

Vitamine C

Voor cavia's is vitamine C erg belangrijk, maar het probleem is dat hij deze vitamine zelf niet kan aanmaken. Jij zal de cavia deze vitamine dus moeten geven. Als een cavia te weining vitamine C binnen krijgt zal deze zeker ziek worden.

Een volwassen cavia heeft 20mg vitamine C nodig, voor jonge & drachtige cavia's moet dit ongeveer het dubbele zijn.

Het is daarom belangrijk om goed caviavoer te geven met extra vitamine C. Cavia's kunnen ook vitamine C halen uit groenten, alleen is het lastig om te weten of je cavia voldoende heeft binnen gekregen.

Groente

Bentley

Ook groenvoer is belangrijk voor cavia's, begin met hele kleine stukjes groenvoer zodat de cavia eraan kan wennen. Let wel goed op welke groente je geeft, vooral als je door middel van de groente voldoende vitamine C wil aanbieden. In bijvoorbeeld rozenbottel en Peterselie zit veel vitamine C en deze zijn dan ook zeer geschikt voor cavia's. 

Geef iedere keer een klein beetje meer zodat je cavia kan wennen. Voor cavia's zijn groentes ook een lekkernij!

Snacks

Ook snacks kunnen af en toe geven worden, onder het kopje snacks word meer uitgelegd over wat je konijnen allemaal kunt geven.

Knaagdier/ Konijnenmelk

Als jonge knagers moederloos worden of bij onvoldoende melkgift van de moeder, is (bij)voeren de enige manier om te overleven. Knaagdier- en Konijnenmelk is geschikt voor handmatig voeden en bevat hoogwaardige eiwitten, essentiĆ«le vetzuren, vitaminen en mineralen. Voorziet in de voedingsbehoefte vanaf de eerste dagen tot de overgang naar vast voedsel. 

Dien de melk bij hele jonge knagers toe met een voederspuit of pipet. Oefen even om te kijken hoeveel voeding uit de spuit komt. Bij grotere jongen kan gebruikt gemaakt worden van een voedingsflesje. 

Zorg voor een droge warme omgeving voor de jongen (bv. Met een snugglesafe), voor een optimale opname van de voeding.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief!