Ziektes

Het is leuk om dieren te hebben, maar helaas worden ze ook wel eens ziek. Als je vaak naar je cavia kijkt en weet hoe de cavia zich normaal gedraagt. Zal je het ook sneller opvallen als de cavia ineens ander gedrag gaat vertonen. Hieronder vindt je de meest voorkomende ziektes voor de cavia:

Diarree

Vaak als een cavia last krijgt van diarree heeft dit te maken met de voeding. Misschien ben je net overgestapt naar nieuw soort voer of heb je een nieuw soort groente gegeven (kool zorgt vaak voor diarree) aan je cavia. 

De meest voorkomende diarree wordt ook wel plakpoep genoemd. De poep is hierbij wat dunner dan normaal en kan aan het kontje blijven plakken. Als je cavia diarree heeft wat echt waterdun is moet je direct maatregelen gaan nemen, kans op uitdroging is zeer risicovol. 

Verstopping

Dit is wat lastiger op te merken dan diarree. Je cavia kan last krijgen van een verstopping door te weinig bewegen, de darmen komen dan stil te liggen. Door alleen droogvoer te geven, de cavia zal te weinig vocht binnen krijgen. 

Wanneer je cavia last heeft van een verstopping zal deze hard moeten persen om te kunnen poepen. Soms zie je aan de poep dat dit echt heel hard is, ga dan alvast meer groen geven. Ook kan je cavia last krijgen van krampen en kan hierbij gaan kreunen. 

Als bij het geven van extra groenvoer de verstopping niet over gaat, laat de cavia dan even nakijken bij de dierenarts.

Abcessen / Tumoren

Uitwendige abcessen worden meestal veroorzaakt door een verwonding. De cavia loopt een verwonding op door zich ergens aan te stoten of door een beet van een andere cavia. Dit gaat ontsteken en zo ontstaat er een dikke bobbel aan de buitenkant van het lijf. Soms gaat de ontsteking vanzelf over, hij gaat open of word van binnenuit afgebroken. Als het abces heel groot word, kan het zijn dat de dierenarts liever het abces opent zodat alle viezigheid eruit kan. 

Ook kan je cavia een inwendig abces krijgen, dit is meestal de oorzaak van een ziekte. In de meeste gevallen komen deze abcessen pas bij de dierenarts aan het licht.

Oorontsteking

Dit is een pijnlijke ontsteking, wellicht heb je dit zelf wel eens ondervonden. Je zal zien bij de cavia dat hij/zij het kopje scheef gaat houden en aan het oor gaat krabben. Als je zelf in het oor kijkt kan je meestal het oorsmeer al zien. Ga even met je cavia langs de dierenarts voor een medicijn, zodat je cavia zo snel mogelijk geen pijn meer heeft. 

Vlooien & Teken

Het kan zijn dat je cavia vlooien krijgt, in de meeste gevallen zal de cavia dit krijgen door overdracht van katten of honden die in huis leven. Als je cavia last heeft van vlooien zal je hem/haar vaak zien krabben, de vlooien zorgen namelijk voor jeuk. Was je cavia dan met vlooienshampoo of ga even langs de dierenarts.

Een teek zal een binnen cavia niet zo snel krijgen, een buiten cavia zal hierop gecontroleerd moeten worden. De teek bijt zich vast in de huid en zuigt zich vol met bloed. Teken zijn redelijk makkelijk te verwijderen, zorg wel dat je dit altijd doet met een tekentang!

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief!