Hoe koppel ik mijn cavia's?

Het koppelen van dieren is helaas niet zo gemakkelijk als veel mensen denken. Ook bij cavia's is dit niet het geval, er zullen altijd cavia's zijn die niet samen kunnen. Wij hebben geprobeerd om zo duidelijk mogelijk weer te geven wanneer je de meeste kans hebt op slagen. Dit geeft echter geen garantie!

Het koppelen van jonge cavia's

Over het algemeen is dit de makkelijkste koppeling. Natuurlijk kan het voorkomen dat de cavia's elkaar niet mogen.

Als beide cavia's nog jong zijn is er nog geen machtsstrijd. Wij verstaan onder jonge cavia's, dieren van 4 weken tot ongeveer 11 weken. Dit kunnen cavia's zijn uit hetzelfde nest of dit kunnen cavia's zijn die jong bij elkaar geplaatst worden. 

Kan ik mijn oudere cavia koppelen met een jonge cavia?

nee,

 

 

Dit gaat vaak goed, dit komt omdat de jonge cavia nog niet de baas wil worden. De oudere cavia ziet de jonge cavia niet als bedreiging. Als je graag een jonge cavia erbij wil koppelen, neem dan een cavia van rond 6 weken. 

Twee of meer beren bij elkaar?

Hier zijn de meningen over verdeeld. Het is in ieder geval niet de meest makkelijk combinatie. Toch willen mensen hier soms voor kiezen, omdat ze de beer niet willen laten helpen. 

De meeste kans van slagen heb je als je een jonge beer (6weken) bij de oudere plaatst. Dit geeft alleen echter geen garantie. Het zal aan het karakter van je cavia liggen of het makkelijk of moeilijk word om er een nieuwe cavia bij te plaatsen. Soms klikt het wel met een beer, soms moet je een andere beer proberen. Mensen vinden ook niet ieder persoon aardig en zo is het bij cavia's ook.

Als je al twee beren hebt en een 3de cavia wil, word het lastiger. Een derde beer heeft namelijk een zeer kleine kans van slagen. Ook het erbij koppelen van een zeug kan lastig zijn omdat de twee beren nu gaan vechten om de zeug.

Wat is de ideale groep?

Bij cavia's is het leuk om een hele groep te hebben. Het meest ideaal voor de groep is om 1 beer (man) te houden met meerdere zeugen (vrouwen). 

Bij het houden van meer dan twee cavia's is het goed om zowel zeugen als beren in de groep te hebben. Hou er wel altijd rekening mee dat de beer geholpen moet zijn!

Hoe koppel ik cavia's?

De meeste mensen koppelen de nieuwe cavia's gewoon in het hok, of eventueel in een ren. Maak het hok of de ren van te voren even schoon en plaats de dieren tegelijk in de ruimte. 

Wanneer moet ik ingrijpen bij het koppelen van cavia's?

Hoe pak ik een groepskoppeling aan?

Mijn cavia's vechten

Ik heb nu een koppel maar wil er graag nog een cavia bij

Staat je vraag er niet bij?

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief!