Huisvesting

De meeste cavia's worden binnen gehouden, dit is leuk voor jezelf omdat je ze dan goed kan zien. Ook zijn cavia's niet zo groot en hebben dus relatief niet veel ruimte nodig. Hieronder zie je een verdere uitleg over het houden van cavia's binnen of buiten.

Binnenverblijf

Een binnenverblijf voor een cavia is gemakkelijk te verkrijgen. De meeste mensen kopen een plastic onderbak met tralies erop. Maar er zijn ook veel mensen die zelf een mooi hok maken. Als je zelf een beetje handig bent is dat natuurlijk het leukst. Het caviahok kan je dan mooi passend maken zodat het bij de andere meubels past. Vaak wordt er een bestaande kast gebruikt voor cavia's met een aantal aanpassingen natuurlijk.

Let bij het maken van het caviahok op de volgende punten:

  • Maak het hok niet te klein, min 40cm x 1.20m
  • Een rand langs de onderkant, zodat de bodembedekking er niet uit valt
  • Is je cavia zindelijk? Of moet het hok tegen urine kunnen
  • Je cavia zal het leuk vinden als hij rond kan lopen, boven en beneden b.v. 

Buitenverblijf

Bij een buitenverblijf voor cavia's is het belangrijk rekening te houden met de warmte en kou. Zorg altijd dat het hok niet de gehele dag in de zon komt te staan, de cavia zou het dan te warm kunnen krijgen. Zet dan bijvoorbeeld een parasol neer, om oververhitting te voorkomen.

Maar ook in de winter is het zeer belangrijk om maatregelen te nemen. Cavia's kunnen niet zo goed tegen de kou. Bij een middagtemperatuur van minder dan 15 graden is het belangrijk dat de cavia's een goed dicht hok hebben. Dit kan natuurlijk wel in combinatie met een ren, zo kan je cavia zelf kiezen. In het hok kan de cavia dan heerlijk warm vertoeven, zonder dat hij het koud heeft. In dit hok moet het dan ook nooit vriezen. Als de buitentemperatuur te laag word, plaats dan je cavia bijvoorbeeld in de schuur.

Voor buiten kan je gebruik maken van een houten hok voor konijnen. Deze zijn ook zeer geschikt voor je cavia. Zorg er wel voor dat je in de winter een hoes om het hok heen doet, of dat er plastic platen voor de openingen worden gezet. Het hok moet namelijk goed tochtvrij zijn. Zorg wel altijd voor enige ventilatie, dus maak niet alles dicht.

Bodembedekking

Bij de keuze voor welke bodembedekking je gaat kiezen moet je nadenken waar je het nu precies voor gaat gebruiken. Wil ik het in het gehele hok leggen of alleen in een toilet? Moet het dus een grote verpakking zijn of mag hij ook wat kleiner zijn. Moet de bodembedekking heel goed absorberen of is het om een lekker holletje van te maken? Of je kan natuurlijk een combinatie maken, in het hok een andere bodembedekking als in het toilet.

De verschillende soorten bodembedekking en wat je ervan kan verwachten, al deze soorten bodembedekking zijn verkrijgbaar in de webshop van Konino:

Cotton Clean
Cotton Rabbit
Supasoft
Barn-I Stro
Barley Stro
Houtkorrels
Back to Nature
Hennepvezel

Barn-I cotton clean: Deze bodembedekking van Barn-I is te gebruiken voor alle kleine huisdieren. Het is een 100% biologische bodembedekking voor hokken met knaagdieren en konijnen. Barn-I Cotton Clean is katoenzaad vezel dat vocht en geurtjes uitstekend absorbeert. Het hok blijft daardoor langer schoon, droog en vrij van geurtjes. Barn-I Cotton Clean is tevens stofvrij.

Barn-I cotton Rabbit: De cotton Rabbit bodembedekking is een warm nest maar toch luchtig. Het is gemaakt van katoen bedding samen met houtvezel. Wat ervoor zorgt dat cotton rabbit goedkoper is in gebruik & lang meegaat. Deze bodembedekking is stofarm en milieu vriendelijk. Je konijn zal een heerlijk droog en schoon hok hebben en ook zal je geen last hebben van vieze geurtjes.

Natural Supasoft Bedding: Deze bodembedekking is van het merk Supreme Petfoods, het is een heerlijk zacht en absorberend. Het is gemaakt van de beste kwaliteit gerstro, heel fijn gesneden voor extra zachtheid en comfort. Stofvrij gemaakt om ademhalingsproblemen te voorkomen. Vormt zich tot een natuurlijk, warm en absorberend bed. Natural Supasoft Bedding is 100% natuurlijk. Supasoft bedding is geschikt om in het hok te leggen, niet voor het toilet.

Stro: Is te gebruiken in het gehele hok, maar is minder geschikt voor het toilet. Het stro is minder goed voor het toilet omdat het niet goed urine opneemt. Het gewone stro is zeer geschikt om in de rest van het hok te leggen. Je cavia kan van het stro een lekker holletje maken en aan het stro knagen. Vooral in de winter is het belangrijk dat buitenkonijnen voldoende stro hebben om zichzelf warm te houden.

Barley Straw: Dit product is van Supreme Petfoods en is een zachte, comfortabele bodembedekking. Het Barley Straw is gemaakt van de beste kwaliteit gerststro, stofvrij gemaakt om ademhalingsproblemen te voorkomen. Het Barley Straw is grof gesneden zodat het ook voor je konijn lekker is om er een warm holletje van te maken of er lekker aan te knagen. Alleen geschikt om in het hok te leggen, niet voor het toilet.

Houtkorrels: Deze worden gebruikt voor een kattenbak, maar zijn ook zeer geschikt voor konijnen. De meeste mensen gebruiken de houtkorrels alleen voor het toilet en gebruiken een andere bodembedekking in de rest van het hok. De houtkorrels nemen minimaal tweeënhalf keer het eigen gewicht op aan vocht. En na gebruik kan de houtkorrel in de groene container!
Als je cavia niet 1 plekje uitkiest om te plassen, strooi dan een laagje houtkorrels in de kooi en doe daaroverheen een andere bodembedekking. Zo word de urine goed opgenomen en heeft je cavia een hok waar hij ook lekker in kan liggen.

Back 2 Nature: Dit product is gemaakt van 99% gerecycled papier. Het gaat lang mee en absorbeert goed. Het is te gebruiken bij alle soorten kleine knaagdieren, konijnen maar ook voor vogels en reptielen. Back 2 Nature is te gebruiken in het gehele hok, inclusief toilet.

Hennepvezel: Hennepvezel is een 100% natuurlijke en milieuvriendelijke bodembedekking. De hennepvezels hebben een goed absorptie vermogen en zorgen dat je geen last hebt van vieze geurtjes. Ook is dit product zeer geschikt voor dieren met een stofallergie & kan dit product na gebruik in de groene container. Hennepvezel is geschikt als bodembedekking in het hok, is niet geschikt voor het toilet.

Klik hier om bodembedekking te bestellen in de webshop van Cavio.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief!