Verzorging van je cavia

Hieronder de meest voorkomende vragen over de verzorging van de cavia:

Warmte

Icepod

Cavia's kunnen slecht tegen warmte, het is daarom belangrijk dat je hierop goed inspeelt.

  1. Extra groente geven, geef wel groente waar je cavia aan gewend is. In groente zit veel vocht, wat een cavia op een warme dag wel kan gebruiken.
  2. Zorg ervoor dat het hok niet in de volle zon staat, geef het cavia een plekje in de schaduw.
  3. Maak het hok van een buiten cavia extra vaak schoon, vooral met warmte trekt de urine extra veel vliegen aan.
  4. Je kunt een Icepod kopen, deze leg je 's avonds in de vriezer en overdag in het konijnenhok. De cavia gaat erop liggen en koelt lekker af. 
    (nu te koop in de Konino webwinkel!)

Schoonmaken

Dit is een klusje die niet iedereen altijd even leuk vind, maar toch moet het gebeuren. Het is aan te raden om 1x in de week het gehele hok schoon te maken en 2 keer in de week de plek waar geplast word.

Het schoonmaken is op zich erg makkelijk, maak het hok/ren helemaal leeg zorg dat alle plasjes en keuteltjes weg zijn (groene container). Een binnenhok kan je zoals het toilet schoonmaken, dat staat hieronder beschreven. Een buitenhok maak je schoon met warm water en een beetje allesreiniger, zorg er wel voor dat je goed naspoeld. En een ren kan je schoonmaken met de tuinslag en bezem.

De plek waar de cavia's plassen is vaak erg moeilijk schoon te maken, de urine trekt al snel in de ondergrond. Het is daarom aan te raden om een toilet te kopen deze zijn gemakkelijker schoon te maken.

Als je een toilet hebt kan je hem leegscheppen en even omspoelen, daarna zet je er een laagje schoonmaakazijn in en laat je het toilet 30min staan. Na deze 30min doe je er warm water bij en laat je het toilet nog eens 30min staan. Boen met een afwasborstel de laatste vieze plekken weg en het toilet is weer helemaal schoon!

Vachtverzorging

Het Vrolijke Konijnenhol
Het Vrolijke Konijnenhol

De meeste cavia's hebben niet veel vachtverzorging nodig, maar kies je voor een langharige cavia dan heb je geregeld wat te doen. Een langharige cavia zal iedere dag geborsteld moeten worden. Vaak blijft er wat bodembedekking in de vacht hangen of kunnen loszittende haren zorgen voor klitten.

Voor het verzorgen van een cavia is het handig om een fijne kam aan te schaffen. Deze staan ook wel bekend als de vlooienkam/stofkam. Bij deze kam zitten de pinnen heel dicht naast elkaar waardoor ook heel fijn haar goed eruit gehaald kan worden. 

Als er echt te veel klitten in de haren zitten kan je deze er voorzichtig uit knippen. Twijfel je of dit goed gaat lukken? Laat dan je cavia knippen door iemand die daar verstand van heeft, zoals bij 'Het Vrolijke Konijnenhol'.

Nagels

Het Vrolijke Konijnenhol

Je kan speciaal voor je cavia een nagelschaartje kopen, zodat je ze zelf kan knippen. Je kan de nagels van je konijn ook bij de dierenarts of bij de opvang laten knippen. 

Als je zelf de nagels van je cavia gaat knippen let er dan op dat je niet in het leven knipt! Dit is bij sommige cavia's goed te zien doordat de nagel wit is, maar waar de nagel donkerder word daar zit wel leven. Bij cavia's met zwarte nagels is het erg lastig te zien, als het niet lukt ga dan een keer naar een dierenarts of opvang om het een keer voor te laten doen.

Controleer de nagels regelmatig. Vooral bij binnen cavia's moeten de nagels vaak geknipt worden, buiten cavia's slijten de nagels beter af. Als je de nagels niet op tijd knipt kunnen ze te lang worden en afbreken.

Verplaatsen van je cavia

Worden de cavia's binnen in een hok gehouden, plaats de cavia's dan niet zomaar naar buiten. Er moet rekening gehouden worden met de temperatuur, de cavia heeft namelijk geen dikke vacht opgebouwd omdat hij binnen heeft gezeten. In de zomer is het wel mogelijk je cavia even buiten in een ren te zetten.

Leven je cavia's normaal buiten, moet er ook rekening gehouden worden met de temperatuur wanneer je de cavia's binnen wil gaan zetten. Zorg dat je de cavia's over zet van buiten naar binnen wanneer de temperatuur ongeveer gelijk is.

Kou

Heatpad

Cavia's kunnen niet goed tegen de kou. Als je cavia's binnen houd is het alleen belangrijk dat de cavia's niet op de toch komen te staan, hier worden ze namelijk ziek van. 

De kou is natuurlijk belangrijker als de cavia's buiten worden gehouden. Zorg dat de cavia's een goed dicht hok hebben, zodat de cavia zichzelf lekker warm kan houden. Maar zorg wel voor ventilatie. Als het buiten kouder gaat worden, kunnen ze het best in de schuur geplaatst worden, zorg dat de cavia's in ieder geval vorstvrij zitten.

Met de heatpad kan je ter extra ondersteuning wat warmte geven en is ook goed te gebruiken bij zieke dieren.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief!