Nestjes

Iedereen vindt kleine cavia's erg schattig. Daarom willen veel mensen zelf ook een keer een nestje met van die schattige kleine cavia's. Natuurlijk kan het heel leuk zijn om zelf een keer een nestje te hebben.

Cavia's kunnen per jaar ongeveer vier nestjes krijgen, ze krijgen per keer tussen de twee en vijf jongen. Als je een nestje wil moet je wel alvast nadenken waar de jonge cavia's naar toe gaan. Het zou zonde zijn als de cavia's uit het nestje in de opvang terecht komen. Het is dus belangrijk om na te denken over waar de cavia's naar toe gaan.

Als je van plan bent te gaan fokken is het belangrijk te wachten tot de cavia's vijf tot zeven maanden oud zijn. Het vrouwtje is dan op een goede leeftijd om de zwangerschap te doorlopen en voor haar jongen te zorgen.

Hoe lang duurt de dracht van een cavia?

Punker met jongen

De drachtige cavia kan heel dik worden, maar niet bij alle cavia's is de zwangerschap goed te zien. De zeug heeft aan het einde van de zwangerschap meer behoefte aan vitamine C, deze kan je geven door middel van een tabletje. 

Een cavia is ongeveer 65 tot 70 dagen zwanger. In vergelijking met andere dieren, duurt de zwangerschap van een cavia best wel lang. Dit komt omdat de cavia's geheel behaard en met ogen open geboren worden, ook kunnen de cavia's al direct lopen!

Moet ik de beer weghalen na de bevalling?

De beer niet gevaarlijk voor de jonge cavia's. Toch is het wel aan te raden om de beer ergens anders te plaatsen, dit komt omdat de beer binnen 24 uur weer paringsbereid is. Terwijl de zeug beter voor de jongen kan zorgen en niet direct weer zwanger kan worden. 

Onverwacht nestje

Het bepalen van het geslacht van een cavia is soms erg lastig en hierdoor ontstaan vaak onverwachte nestjes. Mensen die denken dat ze 2 vrouwtjes of juist 2 mannetjes gekocht hebben komen soms voor een verrassing te staan als er opeens een aantal mini cavia's door het hok krieoelen.

In de meeste gevallen zal de moeder goed voor de jongen zorgen en heeft ze jouw hulp niet nodig. Een extra controle kan echter geen kwaad, let op of alle jongen bij de moeder drinken en of alle jongen levendig zijn.

Is er een jong bij dat veel kleiner is dan de rest, of heb je het idee dat er 1 bij is die niet genoeg melk krijgt? Dan kan je deze bijvoeden met Knaagdiermelk.

Mannetje & Vrouwtje tijdelijk samen zetten

Het is niet mogelijk om een mannetje en een vrouwtje tijdelijk samen te zetten, zonder dat hier kleintjes van kunnen komen. Zet de cavia's dus niet voor de 'gezelligheid' even bij elkaar.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief!