Cavia aanschaffen

Wanneer je van plan bent om een cavia aan te schaffen moet je met verschillende zaken rekening houden. 

Een cavia is een zeer geschikt huisdier omdat het geen hele hoge eisen stelt. Ze zijn rustig en zullen niet snel bijten of krabben. Ook om deze reden zijn cavia's zeer prettig gezelschap voor kinderen. 

Heb ik tijd voor een Cavia?

Voor een cavia zal iedere dag gezorgd moeten worden. De cavia heeft aandacht nodig maar natuurlijk ook eten en drinken. En dit niet voor dagen of weken, maar toch zeker wel voor jaren.

Hou er ook rekening mee dat het hok geregeld verschoond moet worden, als je meerdere cavia's hebt zal dit 1x per week moeten. Heb je een cavia die netjes in het toilet plast, zal de rest van het hok wat langer mee kunnen.

Als je een cavia neemt met lang haar, bijvoorbeeld een Coronet, Peruvioan of een Sheltie. Dan zal je de cavia vaak moeten borstelen en eventueel bijknippen. 

Vraag jezelf ook vast af waar je cavia naar toe gaat als je op vakantie gaat.

Komt de cavia binnen of buiten?

De meeste cavia eigenaren in Nederland houden de cavia binnen. Dit is ook wel logisch, binnen zie je de cavia namelijk veel vaker. Toch zijn er ook mensen die de cavia's buiten houden, dan moet je wel rekening houden met een aantal dingen.

Binnen: 
Cavia's kunnen het gehele jaar binnen gehouden worden. Dit is ook erg gezellig omdat je de cavia's dan vaak ziet. Vaak zijn cavia's die binnen worden gehouden ook tammer. Je bent zelf nu eenmaal vaker binnen als buiten.

Buiten:
Als je cavia's buiten wil houden is het belangrijk om meerdere cavia's te nemen. Cavia's zijn groepsdieren en vooral als ze buiten worden gehouden hebben zij een maatje om mee te leven. Zelf ben je zeker niet heel de dag/nacht buiten bij je cavia dus minimaal twee is zeker aan te raden.

Hou er ook rekening mee dat cavia's niet goed tegen de kou kunnen. Bij een middagtemperatuur van minder dan 15 graden hebben de cavia's een goed warm hok nodig. En vooral in de winter hebben de cavia's een vorstvrije plek nodig om te overwinteren, dit kan bijvoorbeeld een schuur zijn.

Wel hebben veel mensen meer plaats voor dieren als ze buiten worden gehouden. Ze geven de cavia's een mooie ren en een goed hok.

Combinatie binnen & buiten:
Het is ook goed mogelijk om je cavia in de winter binnen te houden en in de zomer buiten te houden. Zo kan je cavia in de zomer genieten van het mooie weer en in de winter gezellig bij je binnen vertoeven. Let er wel goed op dat je cavia pas naar buiten kan als de temperatuur hoog genoeg is, boven de 15 graden. Je cavia heeft namelijk doordat hij binnen heeft overwinterd geen dikke vacht opgebouwd.

Kijk bij huisvesting voor meer informatie over binnen en buiten hokken.

Heb ik voldoende ruimte voor een cavia?

In het algemeen houden wij een hok van 120cm x 50cm aan voor 2 cavia's, maar het liefst groter natuurlijk. Zorg ervoor dat vooral binnen cavia's voldoende beweging krijgen. Een binnenhok is meestal niet zo groot, koop er dan een losse ren bij of zorg dat je cavia in de kamer rond kan rennen.

Buiten cavia's hebben vaak een groter hok. Voor buiten cavia's kan je gemakkelijk een vaste ren aan het hok maken. Zo kan je cavia ook lekker rondrennen als jij slaapt of even niet thuis bent.

Wat voor ras cavia wil ik hebben?

Neem je een cavia met kort haar of zelfs zonder haar dan zal je hier niet veel aan hoeven doen maar neem je een cavia met lang haar dan zal je deze vaak moeten borstelen. Kijk hiernaast voor alle caviarassen die er zijn.

Neem ik 1 of meerdere cavia's?

Het liefst leven cavia's samen, ze zullen voor elkaar zorgen, met elkaar spelen en samen eten en samen drinken. Ook krijgen ze aandacht van elkaar en zullen zich minder snel vervelen.

In de natuur leven cavia's ook in grote groepen, oorspronkelijk komen de cavia's voor op de open vlaktes in Zuid-Amerika. Het is grappig en leuk om te zien hoe de cavia's met elkaar omgaan. En ook als jij slaapt of als jij niet thuis bent heeft je cavia een vriendje om mee te spelen!

Je kan een cavia ook alleen houden, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je cavia veel aandacht nodig zal hebben. Het is daarom als je er de ruimte voor hebt beter om twee of meer cavia's samen te houden.

Waar koop ik een cavia?

Natuurlijk zijn er dierenwinkels die hele leuke en lieve cavia's verkopen maar ga ook eens bij een knaagdierenopvang kijken, ook daar hebben ze hele leuke jonge en oudere cavia's. Bij een opvang kan je ook een koppeltje kopen zodat je zelf niet meer hoeft te koppelen, dit is erg handig.

Verder kan je nog een cavia bij een fokker kopen, ga dan naar de fokker toe en kijk hoe de cavia's erbij zitten, hebben ze een goed hok en voldoende te eten, zijn de cavia's levendig. Let op dat het geen broodfokker is! Deze mensen zijn alleen uit op geld en de cavia's zullen vaak ziek zijn of vroeg sterven, dit komt door inteelt en doordat de vrouwtjes vaak te jong zwanger worden.

Koop van te voren een transportbox om je cavia in te vervoeren. Een kartonnen doosje kan je cavia namelijk makkelijk doorknagen.

Waar let je op bij de aankoop van een cavia?

Kijk of het hok waar de cavia in zit goed schoon is en of de cavia er goed verzorgd uitziet. Zien ook de medebewoners er goed uit? Kijkt de cavia helder uit zijn ogen? Is zijn vacht mooi glad en glanzend? Heeft de cavia geen korstjes? wondjes? 

Wat ook belangrijk is luister even naar de ademhaling van de cavia, hier mogen geen geluidjes bij te horen zijn. Als laatst kijk ook even naar de keutels, zijn deze mooi droog & hard? Als de keutels nat & zacht zijn is dit niet goed.

Vraag altijd even naar de leeftijd van de cavia. Koop geen cavia die jonger is dan 5 weken, dan moeten ze namelijk nog melk drinken bij de moeder.

Controleer goed het geslacht van de cavia, veel verkopers maken hier fouten bij waardoor u later met de jongen zit. Vraag de verkoper bij het mannetje even de penis voorzichtig naar buiten te drukken. Bij volwassen dieren is het makkelijker te zien. Bij het vrouwtje is dan alleen een gaatje te zien, terwijl bij de man de ballen meer zichtbaar zijn.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief!